Tijdens de 40e editie van het Flaeijelfeest kunnen bezoekers proeven van authentieke Sint Jans rogge en spelt. Uiteraard is dit verwerkt in heerlijke producten zoals brood en koeken. Na het geoogste ‘Flaeijelgraan’ eind augustus aan de Buitenweg in Nieuwehorne, wat overigens gedaan werd met een oude combine, is er nog een puur product op Landgoed De Horne te vinden: wâldbeantjes. Op zaterdag 24 september wordt namelijk het certificaat uitgereikt aan Greydanus voor hun kant-en-klaar maaltijden met erkende streekproducten. Het publiek zal dit jaar dus proeven van ‘Wâldbeantsjes mei spek’ in plaats van de bruine bonen.
Echte Wâldbeantjes in plaats van brûne beanen
Greydanus, bekend als aardappelgroothandel, houdt zich ook bezig met het promoten en in stand houden van bijzondere aardappelrassen en peulvruchten. Het Wâldbeantsje is wellicht een van de bekendste evenals de Dik Trom erwt en Kollumer Zoete erwt. Al deze peulvruchten mogen al een certificering dragen als erkend keurmerk dat zij uit deze regio komen. De producten worden echter ook in kant-en-klare maaltijden verwerkt en deze maaltijden worden nu ook gecertificeerd tot erkend Fries streekproduct. De certificering zal officieel plaatsvinden op het Flaeijelfeest.
Natuurlijk komen de Wâldbeantjes overal in terug. Greydanus laat in de optocht deze originele peulvruchten zien. Daarnaast kunnen bezoekers meehelpen om de bonen uit de dop te halen. Vooral de pakes en beppes zullen het doppen nog wel herkennen van vroeger. Volgens Greydanus: “Het is belangrijk om het publiek weer kennis te laten maken met deze oude producten van weleer die eigenlijk een beetje naar de achtergrond zijn verdwenen. Er is geen geschikter feest als het Flaeijelfeest om het publiek kennis te laten maken met het product door het te laten proeven en te beleven. Zo kunnen we deze oude smaken van vroeger weer doen herleven.”
In plaats van vele blikken met bruine bonen, worden er nu bulkbags met Wâldbeantsjes gebruikt voor de warme boerenmaaltijd op het Flaeijelfeest. Uiteraard met gebakken kaantjes (spek) en als toetje een bakje pure sûpenbrij (karnemelksepap).